Bekijk item

Paradijsspel

12 december 2018 19:00 20:00

cranach_adam eva

Het Paradijsspel is onderdeel van een reeks spelen, bekend als de Oberufer kerstspelen. Ze zijn vermoedelijk in de 16de eeuw ontstaan. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw werden ze op schrift gesteld door Karl Julius Schröer, taalkundige en vriend van Rudolf Steiner. Tot dan toe waren ze alleen mondeling overgeleverd van generatie op generatie.

In Oberufer, een dorpje op een eiland in de Donau is de traditie om deze spelen op te voeren lang bewaard gebleven. Oberufer was een enclave bewoond door de nazaten van Duitse boeren, die zich ooit in dit gebied gevestigd hadden. Er werd een Duits dialect gesproken, terwijl in de omgeving Hongaars de voertaal was.

Oorspronkelijk werd in oktober, wanneer de oogst binnen was, met het instuderen van de kerstspelen begonnen. Alleen mannen en jongens deden mee. De rollen van Eva, de Engel en Maria werden gespeeld door jongens die nog niet aan hun stemwisseling toe waren. In de periode dat er gerepeteerd werd moesten de spelers een onberispelijk gedrag vertonen. Ze mochten niet vloeken, niet naar de kroeg, niet aan de meisjes komen en moesten in alles hun leermeester (de regisseur) gehoorzamen.

In de Vrije Scholen is het traditie geworden om de spelen jaarlijks op te voeren voor de leerlingen. Niet meer, zoals in Oberufer gebruikelijk was, als één lange sessie van drie spelen, gevolgd door een klucht, maar als drie afzonderlijk stukken. Het Paradijsspel wordt in de eerste weken van Advent opgevoerd. Het is een verstild spel, waarin in een twintigtal korte verzen en krachtige beelden de Oudtestamentische mythe over schepping en zondeval wordt verhaald. Zonder moralisme of sentiment. Kort en krachtig wordt neergezet dat Adam “rijk – aan een God gelijk” wordt, op het moment dat hij besef krijgt van het onderscheid tussen goed en kwaad. Dat behelst natuurlijk ook de taak dat hij zijn handelen moet kunnen verantwoorden vanuit zijn geweten. Daarmee begint een lange weg van innerlijke ontwikkeling. De Verlosser, waarvan het geboorteverhaal in het Kerstspel wordt verteld, kan daarbij een lichtend voorbeeld zijn. Aan het eind van het Paradijsspel  verwijst Engel Gabriël naar zijn komst in woorden van troost voor de uit het Paradijs verdreven Adam en Eva.

Het Paradijsspel wordt opgevoerd voor de kinderen uit klas 3 tot en met 6 en hun ouders, vrienden en belangstellenden.